Geef jij borstvoeding?

Je kunt andere moeders helpen

Borstvoeding is een fijne manier om een band op te bouwen met je pasgeboren kindje. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het geven van borstvoeding de kans op overgewicht en suikerziekte bij het kind verkleint, terwijl het bij moeder de kans op borst- en eierstokkanker verlaagt. Maar wat nu als je medicatie gebruikt? Kan je jouw kindje dan nog moedermelk geven? Een onderzoeksgroep van het Radboudumc zoekt dit uit en is hiervoor dringend op zoek naar gezonde moeders die borstvoeding geven.

Achtergrond en doel

Van veel medicijnen is niet bekend of ze via de moedermelk bij de baby terecht komen. Veel vrouwen moeten dagelijks medicijnen slikken en weten dus niet of dit veilig samen kan met borstvoeding.

Het Radboudumc zoekt uit hoeveel van bekende medicijnen er in moedermelk terecht komt.

Wie kan deelnemen?

Als onderzoeksgroep hebben we de hulp nodig van gezonde moeders die borstvoeding geven en van plan zijn om hiermee te stoppen of het kortdurend willen onderbreken om andere moeders te helpen.

Geeft u borstvoeding en zou u gedurende maximaal 4 dagen uw baby op een andere manier kunnen voeden? Dan is uw hulp hard nodig!

Hoe werkt het?

Voor u kunt deelnemen, wordt gecheckt of dit veilig kan. Dit gebeurt d.m.v. bloed- en urineonderzoek. Dit kan gewoon bij u thuis.
Daarna komt u 1 dag naar het Radboudumc en krijgt u 1 dosis van een - reeds onderzocht en veilig bevonden - medicijn. Gedurende 12 uur wordt bloed- en moedermelk verzameld.
De volgende dag komt u nog 1 keer terug en wordt een laatste keer bloed, urine en moedermelk onderzocht.

Maak jij het verschil voor andere moeders?

Voor het onderzoek van een medicijn tegen HIV heeft de onderzoeksgroep hulp nodig van gezonde moeders die borstvoeding geven en van plan zijn om hiermee te stoppen of het kortdurend willen onderbreken om andere moeders te helpen.